Cu ajutorul a 30 de donatori din Moldova și din întreaga lume, am reușit să colectăm suma de 7500 de dolari, care ne-a permis să înlocuim construcțiile periculoase cu cabine de veceu noi, sigure și ușor de utilizat pentru copii.
link RAPORT #SafeToiletsforChildren2024
Veceul din fundul grădinii sau al curții face parte din realitatea de zi cu zi pentru sute de mii de copii din satele Moldovei. În curtea familiilor vulnerabile, deseori, toaleta este o construcție cu risc sporit de avariere. În ultimii ani, echipa noastră a identificat zeci de cazuri de accidentare a copiilor din familii vulnerabile în latrinele improvizate din curtea casei sau cele construite în curtea școlii. Deși au fost mediatizate mai multe cazuri îngrozitoare, unele soldate cu deces, lucrurile evoluează mult prea încet. Dacă la nivelul instituțiilor de învățământ se întreprind pași pentru construcția grupurilor sanitare integrate, în curtea familiilor social-vulnerabile pericolul persistă. În condiții insalubre și chiar periculoase pentru viață, copiii defavorizați luptă pentru supraviețuire.
Pentru a preveni cazurile de accidentare, de îmbolnăvire sau chiar deces a copiilor din cauza condițiilor proaste de sanitație, acum câțiva ani, asociația The Moldova Project a lansat campania #SafeToiletsForChildren. Anual, reușim să procurăm și să instalăm veceuri noi în curțile familiilor vulnerabile, deseori formate din mame singure și mulți copii.
În luna februarie curent președinta asociației, Victoria Morozov, a venit cu un îndemn către comunitatea de susținători The Moldova Project și a creat o campanie de colectare de fonduri cu scopul de a aduna suma de 7500 $ pentru procurarea, transportarea și instalarea a 25 de veceuri de curte noi, în beneficiul a peste 100 de copii din 15 sate din Moldova. Peste aproape trei luni de la lansarea mesajului, am reușit să colectăm suma necesară și am demarat proiectul.
Pe parcursul lunilor aprilie și mai 2024 am realizat expertiza necesară în cele 25 de gospodării beneficiare și am implementat, etapizat, lucrările de dezinstalare, curățare, amenajare și de instalare a latrinelor noi.
Victoria Morozov, președinta asociației The Moldova Project: „Pentru mulți copii din sate, în special cei care au condiții extrem de modeste de trai, una dintre cele mai mari temeri are legătură cu veceul din curte. Aceste adevăruri nu se vorbesc de obicei în public, sunt mușamalizate. Condițiile sanitare precare afectează în mod direct psihicul și sănătatea fizică a copiilor, motiv pentru care nu putem fi indiferenți când vedem cum veceul din curte e pe cale să se prăbușească. Sunt convinsă că în societatea noastră, așa precum se întâmplă în statele dezvoltate, schimbarea va veni prin implicare civică și solidaritate. Educația și experiența din străinătate vor schimba treptat mentalitatea, iar standardele moderne vor fi implementate în baza legii. Nu putem fi indiferenți văzând cum, zi de zi, zeci de mii de copii din Moldova supraviețuiesc în condiții sanitare precare și nu pot fi protejați de proprii părinți, în propria casă.”
Echipa The Moldova Project a atestat că majoritatea beneficiarilor cu vârsta de până la 6 ani au avut în latrina din curtea casei sale incidente neplăcute cu impact emoțional puternic sau cu risc pentru viață.
Mărturiile unui copil dintr-un sat ce se află la 40 de km distanță de capitală:
„ După ce am alunecat și am căzut la veceul de-acasă, că e tare rău când plouă, și e gold mult, o rog frumos pe mama să meargă cu mine. Mai ales seara târziu sau noaptea. Am frați mici, bebeluși, dar mama nu are încotro… Când eram mai mică m-am lovit foarte tare la veceu, că am și azi semnul de la cicatrice. Și m-am speriat foarte tare, era cât pe ce să nu mă mai pot ridica. Acum pentru mine e mai ușor, sunt mare. Frații mei mai mici plâng, se roagă, până merg eu cu ei la veceu. Dar noi nu bem apă multă și e mai ușor așa. Avem un veceu vechi și tata nu-i ca să-l repare… La școală este frumos. E totul alb și îmi place tare. Eu mă simt bine la veceul de la școală pentru că avem și apa și totul la noi la etaj. Când voi avea casa mea, tot așa aș vrea să fie.”
Pentru copiii din familiile aflate la limita subzistenței riscurile de accidentare și de îmbolnăvire sunt multiple, iar condițiile de sanitație rămân a fi un criteriu de importanță vitală. Cu părere de rău, în societatea noastră discuțiile despre sanitație, igienă, deșeuri sunt deseori ocolite sau se consideră jenante, cu toate că mai au loc cazuri de accidentare și chiar de înec a copiilor în wc-urile din ogradă și cele din curtea școlilor.
Deoarece atestăm existența unui pericol iminent pentru viața și bunăstarea fizică și emoțională a copiilor din familiile defavorizate, vom interveni în continuare prompt și multidimensional.
Suntem recunoscători celor ce sunt deschiși pentru a susține dezideratul nostru și contribuie direct la implementare proiectului #SafeToiletsForChildren.