LA LUDOTECA DE LA NOI DIN SAT ÎNVĂȚĂM, DAR ALTFEL DECÂT LA ȘCOALĂ
„La ludoteca de la noi din sat învățăm, dar altfel decât la școală. Acolo vin mulți copii șii eu prietenesc cu mulți dintre ei. Acolo o învăț pe surioara mea Victorița să scrie și să citească, acolo fac temele uneori și, cel mai important, acolo fac diferite lucrări pentru expoziția mea personală.”
Cristina*, elevă clasa a 8-a, s. Jevreni, r. Criuleni
Cristina, sau Cristinuța, cum îi spune mama cu drag, are multe responsabilități prin casă și prin ogradă. De fapt, fiecare dintre cei șapte copii ai Ecaterinei are un rol bine stabilit, astfel încât familia să funcționeze ca un întreg. Fetele și băieții muncesc cot la cot, fie pe câmp, fie acasă. Cei mai mari au grijă de cei mai mici, iar așa, susținându-se reciproc, familia rămâne unită și reușește să treacă peste toate greutățile. Prima și cea mai mare povară este lipsa unui tată. Cristina doar a auzit câteva lucruri despre el, dar „nu contează”, spune fata cu o ușoară jenă, lăsând subiectul în urmă cu o tăcere în care se simte o maturitate mult prea timpurie.
În fiecare zi , după școală și chiar și în perioada vacanțelor, Cristinuța frecventează ludoteca din sat. E cea mai frumoasă și dotată sală pentru copii ce a văzut-o vreodată și e la ea în sat! Doamna Veronica, coordonatoarea sălii pentru joacă și lectură, zâmbește larg când o vede pe Cristina cum se descalță la ușa ludotecii.
„Îmi place tare să fac lucrări la ateliere. Doamna Veronica ne învață diferite tehnici și eu chiar lucrez la o mică expoziție. Sunt multe jocuri, distracții pentru noi, dar cred că trebuie să fie abordată mai sever partea asta cu tehnologiile. Copii au acces la tablete și stau toată ziulica și se joacă. Eu, dacă aș fi profesoară, nu le-aș permite”, ne mărturisește cu seriozitate Cristina.
Temperamentul de pedagog ea l-a moștenit probabil de la bunica și îl pune în aplicare ori de câte ori se ivește ocazia. La ai săi 14 ani, eleva clasei a 8-a are deja patru ucenici: doi frați și două surori. „La ludotecă sunt multe materiale, mesele sunt bune și lumină multă. E perfect să ne jucăm de-a școala, să scriem și să citim. Acolo, la ludotecă, Victorița a învățat să numere până la zece, iar Sergiu devine tot mai bun la lectură”, ne spune cu mândrie Cristina.
Ludoteca din satul Jevreni este una din cele cinci săli pentru joacă și lectură ce beneficiază de sprijinul Guvernului Elveției pentru a dezvolta servicii gratuite de educație alternativă. Zilnic, zeci de copii din sat și din localitățile din preajmă ai acces la jocuri de masă, jucării, documentare, desene animate, jocuri la tabletă, ateliere de creație, discuții tematice și multe altele.
Ludotecara Veronica aplică bune practici de integrare socială vorbind, în contextul diferitor activități, despre rolul activ al oamenilor în lupta împotriva prejudecăţilor, stereotipurilor şi a oricărei forme de discriminare. Prin intermediul proiectului „Ludoteca – serviciu comunitar de educație alternativă”, incluziunea socială devine un proces firesc și natural, care are loc treptat, consecvent și în beneficiul întregii societăți.
Concluzia Cristinuței: „Eu am înțeles că orice copil învață mai ușor când e distractiv, când se joacă, când îi pot explica pe înțelesul lui, simplu și interesant. Eu și frații mei ne simțim bine la ludotecă, și mama e mulțumită când vede că noi suntem cuminți și învățăm ceva și nu zburdăm prin sat fără rost.”
Ludoteca din satul Jevreni, precum și alte 14 ludoteci ce activează în diferite sate în Republica Moldova, au fost create și activează în continuare sub patronajul asociației obștești The Moldova Project. În colaborare cu mai mulți parteneri strategici, asociația dezvoltă palierul educației alternative la nivel național, sprijină integrarea educațională și socială a copiilor din familii social vulnerabile.
În cadrul sălilor pentru joacă și lectură, activitățile sunt planificate din timp acoperind necesitățile tuturor copiilor, de toate vârstele. Activitățile valorifică competențele cognitive, memoria, motricitatea fină, abilitățile artistice, inteligența emoțională. Un rol aparte îl are terapia prin artă. Atelierele de creație organizate contribuie nu doar la dezvoltarea personalității copiilor, ci și la ocuparea utilă și plăcută a timpului liber, un aspect esențial în bunăstarea emoțională a copiilor, în special a celor din familii vulnerabile.
* Numele a fost schimbat pentru a proteja identitatea copilului.
Aducem mulțumiri partenerului Guvernul Elveției pentru dezvoltarea serviciilor de educație alternativă în cadrul Programului „Ludoteca – serviciu comunitar de educație alternativă”.