„Multă informație utilă pentru mine ca și pedagog, dar și ca mamă”: Impresiile unei profesoare din Grigoriopol despre programul de educație pentru sănătate reproductivă destinat adolescenților și profesorilor din sate
Irina Busuioc activează timp de 12 ani în sistemul de învățământ din Republica Moldova în calitate de profesoară de limba engleză. Își face munca cu pasiune și nu pierde speranța în îmbunătățirea cadrului de studiu și de respectare a drepturilor omului în instituția în care predă, dar și pe malul stâng al Nistrului. În școala rusă din orașul Grigoriopol ea este dirigintă și una dintre puținii profesori care știu să vorbească nu doar în rusă, ci și în engleză și română.
În calitate de participantă la trainingul de abilitare a specialiștilor privind sănătatea reproductivă și drepturile adolescenților și tinerilor, organizat de asociația ”The Moldova Project”, cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, Irina a reevaluat întreaga sa activitate pedagogică.
„Este nevoie de comunicare și de deschidere față de multe subiecte considerate tabu. Din clasa a 5-a trebuie să le vorbim copiilor despre dezvoltarea lor și schimbările care se produc în corp la adolescență, pentru a preveni abuzul și violența, inclusiv cea sexuală. Prevenția este extrem de importantă”, ne spune Irina.
Seminarul, care a durat trei zile pe parcursul lunii iunie, a adunat peste 20 de angajați din sfera educațională, a asistenței sociale și umanitare, persoane care au rolul de a construi un dialog deschis cu adolescenții și tinerii cu care lucrează privind dreptul universal la sănătate și protecție. Pentru Irina, cele trei zile de studiu au readus în memorie mai multe situații provocatoare din experiența sa pedagogică, dar și în calitate de părinte.
„A fost multă informație utilă pentru mine ca pedagog, dar și ca mamă. Trebuie să acționăm, să fim atenți la starea copiilor, la modul în care se simt și cum comunică. E extrem de importantă și atitudinea la nivel de administrație a școlilor, dar și a instituțiilor de la conducere”, ne-a mărturisit Irina.
„Rolul profesorilor nu este doar de a preda materia de bază, este mult mai mare.”
Irina a făcut referire la o situație care viza o fetiță de clasa a 6-a, ce a fost abuzată sexual de tatăl vitreg și despre care a trebuit să bată alarma. Pentru buna gestionare a cazului, a fost iminentă implicarea profesionistă a tuturor instituțiilor de resort. Experiențele prin care a trecut la nivel profesional, însă, necesitau și o bună pregătire teoretică. Astăzi, Irina recunoaște că o bună parte din situațiile neplăcute și dramele trăite de copii, ar putea fi evitate dacă ar exista o comunicare deschisă cu elevii pe anumite subiecte, dar și o pregătire mai bună a specialiștilor.
„Jumătate de zi noi ne aflăm alături de copii, ei sunt în vizorul nostru, al pedagogilor. Copiii ne povestesc multe lucruri, mai ales cei mici, de clasa 1-a și a 2-a. Profesorii chiar pot depista multe nereguli în viața de familie și în viața copilului, trebuie doar mai multă atenție și implicare,” ne spune Irina.
Participarea Irinei și a altor profesori, dar și asistenți sociali din stânga Nistrului, este de importanță strategică. În stânga Nistrului există puține organizații care să informeze elevii și să-i sensibilizeze la subiecte precum sănătatea reproductivă, sănătatea familiei, igienă personală, drepturile omului și alte subiecte de importanță vitală pentru viața de adult. Scopul educației sexuale comprehensive este de a oferi adolescenților și tinerilor cunoștințe, deprinderi și atitudini care îi vor ajuta să-și înțeleagă mai bine corpul și valoarea deprinderilor sănătoase; să conștientizeze ce este bunăstarea și demnitatea; să stabilească relații sociale bazate pe respect; să înțeleagă și să asigure protecția propriilor drepturi pe durata întregii vieți.
de 15 și 18 ani și, cu siguranță, informațiile pe care le-am preluat în cadrul trainingurilor sunt utile inclusiv pentru a-mi îmbunătăți calitățile de părinte, pentru a fi mai bună, mai eficientă în relațiile din familie. Totodată, începând cu luna septembrie, voi veni cu inițiativa de a organiza ore de clasă în care voi vorbi copiilor despre sănătatea reproductivă, fiziologia corpului uman, relațiile cu semenii, diverse forme de abuz și multe alte subiecte importante.” Irina speră că administrația școlii va aproba această idee, ea venind deseori cu inițiative, ce „sparg gheața”.
Programul de educație pentru sănătate reproductivă, care s-a desfășurat în perioada martie-august 2024, a oferit o platformă sigură și interactivă de informare pentru
peste 100 de adolescenți și zeci de profesori și asistenți sociali din cinci raioane de pe ambele maluri ale Nistrului. Seria de traninguri, condusă și monitorizată de echipa ”The Moldova Project” a contribuit la creșterea nivelului de conștientizare și responsabilizare în ceea ce privește fiziologia corpului uman, drepturile reproductive, egalitatea de șanse, relațiile sexuale, respectarea drepturilor omului și prevenirea abuzului sexual. Totodată, participanții au fost informați despre serviciile de suport, disponibile în Republica Moldova, la care tinerii pot apela.
Această activitate a fost organizată cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul Programului comun al ONU “Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”.