Reprezentantă a societății civile și actor în procesul de combatere a fenomenului extins de vulnerabilitate socială, Asociația The Moldova Project este convinsă de importanța investițiilor în dezvoltarea tinerilor din țară, în special a tinerilor din medii rurale, unde accesul la diverse oportunități este mai redus. De aceeași părere este și Ministerul Educației, Culturii, și Cercetării din Republica Moldova care prin intermediul Programului de Granturi pentru organizațiile de tineret a prioritizat pentru anul curent proiectele ce au ca beneficiari direcți tinerii proveniți din medii dezavantajate. În urma concursului de granturi desfășurat, A.O. The Moldova Project a obținut sprijinul financiar din partea MECC și a lansat în luna mai un nou proiect dedicat adolescenților provenienți din categorii dezavantajate. Acesta este menit să împuternicească tinerii din zonele rurale și să-i orienteze spre un viitor sigur și productiv.
The Moldova Project cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării crează oportunități de dezvoltare pentru adolescenți și tineri social-vulnerabili din medii rurale
Proiectul include mai multe activități, la care vor avea acces 150 de elevi de 13-15 ani din satele raioanelor Anenii Noi, Hîncești, Criuleni, Strășeni, și Cimișlia. Aceștia vor participa timp de 4 zile la seminare de informare pe teme relevante pentru ei, precum discriminarea și bullying-ul, modul de viață sănătos, educația financiară și antreprenorială. Seminarele vor fi conduse de specialiști în domeniile respective, invitați să transmită informațiile cele mai relevante pentru participanți într-un mod cât mai clar, participativ și util.
De asemenea, din prima zi de proiect, toți tinerii participanți vor putea beneficia, timp de 7 luni, de serviciile de consiliere profesională și sprijin emoțional din partea psihologului Asociației The Moldova Project, fie prin telefon sau online, fie în ședințe față-în-față. Astfel tinerii vor avea posibilitatea să lucreze la depășirea unor probleme personale, emoționale sau de dezvoltare, înainte de a păși în viața de adult.
O altă activitate îmbucurătoare a proiectului va fi crearea unor departamente prietenoase tinerilor în 5 ludoteci din sate diferite. Ludotecile sunt spații de recreere și dezvoltare personală pe bază de joc și de activități creative și sunt dedicate în special copiilor. Cele 5 ludoteci în care vor fi dezvoltate departamentele prietenoase tinerilor au fost create de The Moldova Project în 5 sate din Anenii Noi și Hîncești pentru a oferi un spațiu de creștere personală tuturor copiilor din comunitate, în special celor care nu au resurse de recreere și dezvoltare acasă. În cadrul proiectului menționat, The Moldova Project va echipa ludotecile și cu resurse pentru dezvoltarea tinerilor, va aloca timp din programul ludotecilor pentru activități destinate acestei categorii de vârstă, iar proiectul va asigura și o formare profesională a ludotecarilor implicați în aceste activități.
O ultimă activitate din cadrul proiectului o va constitui un târg în cadrul căruia tinerii participanți la proiect vor putea să expună spre vânzare produsele create manual sub îndrumarea ludotecarilor sau a altor specialiști, în cadrul departamentelor prietenoase tinerilor, în timpul celor 7 luni de proiect.
“Accesul la informații calitative precum și posibilitatea de a fi îndrumat de o echipă multidisciplinară de specialiști au potențialul de a spori considerabil șansele tinerilor din categorii social-vulnerabile să devină cetățeni responsabili, cu o profesie și un loc de muncă cu perspective, și cu o calitate ridicată a vieții. Proiectul nostru își propune să ajute tinerii participanți să navigheze prin viață mai informat, mai responsabil, și cu o gândire critică bine dezvoltată, și să-i ajute, totodată, să lase în trecut unele obstacole emoționale care le pot influența negativ viitorul. Crescând oameni sănătoși emoțional, informați, și responsabili, creștem o societate mai bună pentru toți.”
Victoria Morozov, Fondatoare și Președintă, Asociația Obșteștească “The Moldova Project”.
“Tindem să credem că realizările și succesele noastre se măsoară în cifre, diagrame sau date statistice și suntem predispuși să uităm că în spatele acestor date se află persoane reale, caractere și personalități diferite. Rolul statului este nu doar să dezvolte politici și oportunități pentru cetățeni, dar să asigure echitatea în accesul la acestea, să depună efort pentru a ajunge la acele categorii de cetățeni care provin din medii dezavantajate. Această discriminare pozitivă constituie prioritatea Ministerului Educației Culturii și Cercetării în cadrul Programului de Granturi pentru proiecte de tineret pentru anul curent. Doar prin fortificarea și coagularea eforturilor statului, a structurilor asociative și a reprezentanților societății civile putem asigura că tinerii vor beneficia de serviciile, consilierea și ghidarea necesară pentru a fi deveni actori centrali ai comunității și societății noastre.”
Marcel Marin, Șef Direcția Tineret, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Proiectul “Oportunități de dezvoltare pentru adolescenți și tineri social-vulnerabili din medii rurale” are loc cu sprijinul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret, și cu implicarea logistică a Companiei Fox Petrol, ce va acoperi costurile de transport în perioada de desfășurare a proiectului. Toate activitățile de instruire din cadrul proiectului sunt realizate și cu implicarea Direcțiilor de Învățământ din raioanele Hîncești, Anenii Noi, Criuleni, Strășeni și Cimișlia.